Lundebjerggård


Gå til indhold

ÆldreforumÆldreForum på studiebesøg i
Aktivitetscentret Lundebjerggård
i Frederikssund Kommune


Hvordan fungerer et brugerstyret aktivitetscenter? Og hvilke muligheder synes
ældre, at deres lokale aktivitetscenter skal tilbyde, når de selv kan bestemme?Det fik ÆldreForum bl.a. indblik i, da nogle af rådets medlemmer d. 6. november 2013 med formanden, Ove E. Dalsgaard, i spidsen aflagde besøg i Aktivitetscentret Lundebjerggård i Frederikssund Kommune.
Formanden for Lundebjerggårds Centerråd, Helge Olsen og formanden for kommunens Social-, Ældre- og Sundhedsudvalg, Tina Tving Stauning, som tog fri fra valgtravlheden, viste sammen kommunens fyrtårn frem.Aktivitetscentret blev oprettet i 1995, og er forbillede for mange brugerstyrede aktivitetscentre, både i Frederikssund Kommune og i andre kommuner, som lægger vejen forbi for at få inspiration.
Centret blev for et par år siden både ombygget og udvidet, og er i dag fuldt og helt overladt til brugerne. Ved samme lejlighed besluttede man at omdøbe det tidligere ’Ældrecenter’ til ’Aktivitetscenter for seniorer’, for som Helge Olsen sagde:

-
”Det rammer langt bedre det, der foregår i huset. Og så slipper vi også for spørgsmålet: Og hvor bor de gamle så ”?

Centret er samlingssted for mange af kommunens pensionister med ca. 1.200 ugentlige brugere, som deltager i det store udbud af aktiviteter, spiser dagens varme ret eller får sig en snak i caféen eller over et af de tre billardborde.

-
”Kommunen understøtter i videst muligt omfang mulighederne for, at alle borgere kan leve et aktivt og sundt liv med både muligheder og ansvar. Et led i disse målsætninger er at give tilskud til kommunens brugerstyrede aktivitetscentre”, fortalte Tina Tving Stauning. ”Og her i huset er tilbuddene særligt rettet til ældre, som er selvhjulpne. Er man ikke det, findes der mange andre attraktive tilbud i kommunen. Alt er gratis her, dog betaler man naturligvis selv for eventuelle materialer.”

Brugere og gæster mødes udenfor af velplejede blomsterkrukker og springvand. Indenfor mødes man af centervagten i receptionen og lyse, velholdte lokaler, som er tidssvarende møbleret – og ikke mindst mødes man af orden i tingene i det mange store og mindre lokaler.

De talrige aktiviteter – over 20 – er sat i system og har hver sit tilholdssted – med skilte og tidsplaner der angiver, hvad der foregår bag de mange lukkede døre.

Blomsterbinding, tegning, maling og découpage foregår i Atelieret. Sprog, læsegrupper og håndarbejde har også egne lokaler. Bridge foregår i Salonen, hvor tre hold på hver 60 deltagere samles til konkurrencebridge på forskellige niveauer tre dage om ugen. Sangkoret og Lundebjergmusikerne holder også til her. I et køkken med spiseplads hygger især mænd sig med madlavning og resultaterne af anstrengelserne.

Billard foregår i underetagen, hvor bl.a. styrketræning, løbebånd, træningscykler og hulahopringe med 300 tilmeldte brugere også holder til. I IT-lokalet er der hjælp til dem, som ønsker at blive rustet til den digitale fremtid, og her terpes der i øjeblikket især NemID. I ledige stunder gøres der her plads til slægtsforskning.

Stensliberne, som kreerer nogle meget efterspurgte smykker, og træsløjdsaktiviteter holder til i lokaler længere henne ad gangen. Og en ugentlig cykeltur på 15-20 km er der også mulighed for at deltage.

Aktivitetsudvalget står for Fredagsklubben, der er et kulturelt tilbud med foredrag, musik og underholdning, som trækker 100 deltagere til Caféen hver anden uge. Udvalget arrangerer også bankospil, modeopvisning, forårsudstilling, sommerfest, julearrangementer, udflugter og meget mere.

Alt er 100 pct. brugerstyret med et brugervalgt centerråd med ansvar for de daglige funktioner, aktiviteter og arrangementer. I alt 100 frivillige hjælper til i køkkenet, passer blomster – og ikke mindst underviser – det gælder for 60 af de frivillige, som aflønnes for deres store indsats med tre flasker rødvin om året.

-
”Det er et ganske særligt sted – livligt, velordnet og med masser af aktiviteter. Og så er det imponerende, at brugerne selv organiserer det hele. Både Kommunen og brugerne kan være stolte af stedet.

- ”
Dagen var også særlig, fordi der var valg til stedets centerråd, som tiltrak omkring 100 mennesker. De gule ærter og snapsen, som var dagens ret, trak helt bestemt også. Køen i centrets café var ikke til at tage fejl af” var Ove E. Dalsgårds kommentarer.


Link til ÆldreForum
Retur til indhold | Retur til hovedmenu